Kuchyně na míru představují vizi bez kompromisů

Doba čtení: 15 minut

Kuchyně patří mezi nejdůležitější místnosti v domě a nezřídka bývá srdcem domácnosti. Kromě jejího vzhledu, který závisí na vašem vkusu a estetických preferencích, je důležitá především její funkčnost. Pořízení nové kuchyně nebývá levná záležitost, vyplatí se proto si vše předem důkladně rozmyslet, aby dobře sloužila všem členům rodiny spoustu let. Pojďme si rozebrat, na co myslet při pořizování nové kuchyně, jakým chybám se vyhnout a proč si vybrat kuchyni na míru.

kuchyne na miru

Na co myslet, než si pořídíte novou kuchyni

1. Dispozice a velikost kuchyně

Máte kuchyni jako samostatnou místnost, nebo je kuchyňský kout součástí obývacího pokoje? Kuchyně v obýváku by měla vizuálně ladit se zbytkem místnosti a nábytkem v ní. Zároveň potřebujete funkčně oddělit kuchyňskou část od jídelní a od odpočinkové, abyste při večerním relaxu u televize nemuseli koukat na špinavé nádobí na lince. Velké nároky jsou v tomto případě kladeny na důkladné odvětrávání, aby potah na gauči nevoněl jako smažené řízky.

Velikost místnosti, respektive prostoru pro kuchyňský kout, a jeho rozměry pak napoví, jaký tvar kuchyňské linky zvolit. Toto jsou nejčastější tvary:

Lineární kuchyňská linka

Jediná řada kuchyňských skříněk podél jedné zdi je ideální do malých bytů a garsonek. Zabírá minimum místa, klade důraz na úspornost a efektivnost. U tohoto typu kuchyně neexistuje typický pracovní “zlatý trojúhelník”, neboli lednice, dřez a sporák a váš pohyb mezi nimi při vaření. Při sestavování lineární kuchyňské linky se proto především vyplatí umístit lednici tak, aby se její dveře otevíraly směrem od linky a od dřezu, aby se vám z ní jednoduše vyndávaly potraviny.

U všech kuchyní, ale u těch malých obzvlášť, byste měli maximálně využít vertikální úložný prostor. Minimum věcí položených na kuchyňské lince je u malých otevřených kuchyní žádoucí z estetického důvodu, ale myslete i na to, že si nechcete ubírat z už tak malé pracovní plochy.

Kuchyňská linka do L

Jeden z nejčastějších tvarů kuchyňských linek se opět hodí i do menších prostor, ale tentokrát využívá dvě na sebe kolmé stěny. V rohové kuchyni se snadno pohybuje i více lidem, vše máte na dosah ruky a jednoduše vytvoříte zlatý pracovní trojúhelník.

Kuchyňská linka do U

Tvar kuchyně, který využijete ve větších místnostech, nabízí velké množství úložného i pracovního prostoru a dobře se v něm pohybuje. Ideální kuchyně pro domácnosti, v nichž více členů často vaří zároveň.

Paralelní kuchyňská linka

Dvě lineární kuchyňské linky proti sobě najdou využití v užších samostatných místnostech. Funguje podobně jako linka do U, jen nemá prostřední úzkou stranu, často proto, že v místnosti je v dané stěně okno.

Pokud se v kuchyni často pohybuje víc lidí, je u paralelní kuchyňské linky vhodné umístit základní spotřebiče (lednička, sporák) na opačné strany, aby se při procházení uličkou nevytvářela zácpa.

Kuchyňská linka s ostrůvkem

Pro spoustu lidí je vysněnou kuchyní právě ta s ostrůvkem. Vypadá elegantně, vzdušně a při spojení kuchyně s obývákem vytváří přirozený předěl mezi pracovní a relaxační částí. Zpravidla se jedná o kombinaci lineární kuchyňské linky nebo linky do L a samostatně stojícího ostrůvku. Ten využijete jako další pracovní nebo odkládací plochu, ale i např. jako barové posezení. Dovoluje tak rodině i návštěvám pohodlně trávit čas spolu už při přípravě jídla.

2. Kdo všechno kuchyni používá a jak vypadá váš typický pracovní proces

Kteří členové vaší domácnosti kuchyni využívají? Co všechno v ní dělají? Pokud veškeré vaření obstarává jedna osoba a zbytek rodiny si do kuchyně chodí jen uvařit čaj, měla by být kuchyně přizpůsobená jejímu pracovnímu procesu, ale třeba i její výšce. Je velký rozdíl, kam pohodlně dosáhnete a jak se vám bude v kuchyni pohybovat, když měříte 165 cm nebo 185 cm.

Pokud naopak nadšeně vaří celá rodina a často se v kuchyni pohybuje více lidí najednou, je potřeba mít několik oddělených pracovních ploch a volný pohyb mezi nimi, dřezem, lednicí a sporákem. Kuchyně vám vydrží spoustu let, takže i když teď máte malé děti, za pár let se mohou stát vašimi pomocníky a budou se do kuchyně potřebovat vejít.

Co a jak často vaříte? Pokud doma (téměř) denně vyvařujete teplé obědy nebo večeře a o víkendu si užíváte několikachodové menu, potřebujete více úložných prostor na nádobí a suroviny, než když obědváte ve firemní kantýně a k večeri si objednáváte hotové jídlo nebo namažete chleba.

Slouží kuchyně zároveň jako prostor pro socializaci? Pak by v ní měl být stůl a židle nebo aspoň barový pult, které by primárně neměly být určené k vaření, ale zůstávat čisté, aby si na ně kdokoliv mohl položit hrnek s čajem nebo noviny.

3. Co vám na současné kuchyni nevyhovuje

Dejte si na čas a důkladně se zamyslete, co všechno ve vaší současné kuchyni není ideální. Málo úložného prostoru? Chybí vám odkládací plocha vedle sporáku? Špatně se vám větrá? Kuchyňská linka není dobře osvětlená? Nosíte umytou zeleninu ze dřezu na pracovní plochu metr a půl daleko, takže vždycky nakapete? Všechny tyto nedostatky byste při návrhu nové kuchyně měli odstranit.

Při spolupráci s architektem nebo designérem buďte otevřeni novým nápadům. Je to vystudovaný profesionál, který ví, jak udělat jednotlivé části co nejlépe funkční, a má pravděpodobně více zkušeností než vy. To, že se vám vaše současná kuchyně zdá “v pohodě” nebo jste si na ni zvykli, neznamená, že nemůže být řešena mnohem lépe.

Vyhněte se častým chybám při plánování nové kuchyně

Bytoví designéři upozorňují na obvyklé chyby, kterých se lidé při koupi nové kuchyně dopouštějí. Toto jsou nejčastější z nich, snažte se jim vyhnout.

Nedostatek prostoru na pohyb v kuchyni

Ať máte kuchyni jakkoliv velkou, myslete na to, že kolem linky i všech spotřebičů musí být dostatečný prostor na volný pohyb všech osob, které v kuchyni budou. U všech typů linek by mezi protilehlými částmi linky nebo mezi linkou a ostrůvkem měl být aspoň metr, ideálně 120 cm volného prostoru, abyste bez problémů dokázali otevřít sporák i všechny skříňky a mohli se kolem nich pohybovat.

Zároveň by rozložení kuchyně mělo umožňovat volný pohyb ve zlatém trojúhelníku: sporák, lednice, dřez; a tyto spotřebiče by od sebe neměly být příliš daleko.

Špatné rozměry skříní nebo spotřebičů

U kuchyňské linky na míru by se vám to stát nemělo, protože rozměry kuchyně řeší přímo firma, ale pokud si kupujete hotovou kuchyňskou linku a k ní spotřebiče, vše si několikrát důkladně přeměřte.

Například lednice nebo myčka by měla přesahovat kuchyňskou linku maximálně o tloušťku dveří. Myslete i na to, že lednici nemůže dát těstě ke zdi, potřebujete za ní trochu prostoru na cirkulaci vzduchu. Z tohoto důvodů vestavěné spotřebiče bývají méně hluboké než klasické volně stojící. U všech spotřebičů potřebujete mít místo i na jejich otevření, tedy nejen prostor před nimi, ale v případě klasické lednice nebo mikrovlnky i bezprostředně vedle nich na straně, kam se otevírají.

Pracovní plocha kuchyňské linky musí být výrazně hlubší než horní skříňky, protože se při práci nahýbáte a nechcete se mlátit do čela o dvířka horních skříněk. Podobně si ohlídejte hloubku digestoře nebo čehokoliv, co budete mít nad sporákem, protože nad něj se nakláníte ještě mnohem více.

Nedostatečné osvětlení

Světlo, jeho barva a teplota mají velký vliv na naši náladu i pracovní výkon. Zatímco v obývaných místnostech jsou trendem spíše teplejší barvy, v kuchyni si můžete dovolit studenější, protože při vaření nejspíš chcete zůstat svěží. Kromě centrálního lustru se hodí pořídit osvětlení (každé) linky a sporáku. Dbejte na správné umístění, ideálně zespodu horních polic, protože světlo má mířit dolů na pracovní plochu, ne vám do očí, když se podíváte jeho směrem.

Nedostatečné využití prostoru

Využijte ideálně všechen vertikální prostor, který máte k dispozici. Čím více úložného prostoru budete mít ve skříňkách, tím méně věcí musí ležet na kuchyňské lince. Trendem jsou horní police až ke stropu, kuchyně tím získává úhledný a luxusní vzhled a navíc se vám na nich nechytá mastný prach.

Záleží samozřejmě na výšce stropu a kam až dosáhnete, ale řeší se to falešnou řadou skříněk u stropu nebo podhledem, které plynule navazují na “funkční” kuchyňské skříňky a tvoří s nimi estetický celek.

Pokud máte rohovou kuchyňskou linku, dbejte i na využití rohu. Jestli v kuchyni vaří jen jeden člověk, může v rohu být např. odkapávač na nádobí a na něj navazovat dřez. Pod dřezem pak jsou úklidové prostředky nebo koše. V kuchyni, kde vaří víc lidí, není vhodné umisťovat dřez do rohu, protože k němu bude mít přístup vždy jen jeden člověk.

Do rohových skříní se hodí otočný držák (anglicky Lazy Susan) na nádobí nebo suroviny na vaření, abyste využili prostor a zároveň se ke všemu pohodlně dostali.

Nekvalitní materiály a provedení

Kuchyně je investice na spoustu let a počítá se, že vám vydrží déle než sedací souprava nebo skříně v dětském pokoji. Nevyplatí se proto šetřit ani na materiálech, ani na provedení. V kuchyni bývá vlhko, pohybujete se tam s mokrými věcmi a s noži, snadno se vám stane, že něco vylijete nebo poškrábete. Kvalitní kuchyňská linka by měla být vůči těmto poškozením odolná.

Nepodceňujte ani panty, kování a úchyty u jednotlivých skříněk. Velké vysouvací přihrádky ponesou těžký náklad a budete s nimi manipulovat několikrát denně. Stejně tak když vám na sporáku bublá omáčka a potřebujete rychle sáhnout tu pro misku, tam pro koření, nemyslíte na to, abyste dvířka skříněk zavírali citlivě, spíš do nich prostě šťouchnete. Pořiďte proto svým dvířkám brzdicí panty.

Kuchyne na miru, SYMA Living

 

Výhody kuchyní na míru

Kuchyně na míru obvykle stojí o dost více než hotové kuchyňské linky. Jejich cena ale má důvod: používají se na ně kvalitní materiály, velká část zpracování je ruční práce a každý kus je originál přesně podle vašich potřeb a přání.

U kuchyní na míru si můžete zvolit vlastní styl i design a neomezovat se na to, co je zrovna letos na trhu. Podobně si můžete si můžete přesně zvolit typy i velikosti jednotlivých skříněk podle toho, jaké úložné prostory potřebujete, a vhodně je zkombinovat se spotřebiči. 

Trendem jsou vestavěné spotřebiče, kdy např. lednice nebo myčka mají stejná dvířka jako skříňky. Podobně nemusíte mít klasický sporák s troubou, ale mít varnou desku zabudovanou na lince, kde se vám hodí, a troubu o kus dál ve výši očí, abyste se nemuseli neustále ohýbat při kontrole, jak jsou kuře nebo koláč propečené.

Kuchyně na míru maximálně využijí dostupný prostor, který doma máte, a snadno si poradí i s atypickými interiéry.

A ještě jedna drobnost, která ale může ušetřit spoustu starostí: Při pořízení kuchyně na míru je na dodavateli, aby vše správně změřil, a jednotlivé komponenty seděly, kam mají. Pokud udělá chybu, je na něm, aby ji napravil, i kdyby musel kus linky uříznout a smontovat znovu. Když si špatně přeměříte kuchyni nebo spotřebiče vy, je to jen váš problém.

Při výběru dodavatele si dejte pozor, jestli nabízí skutečné kuchyně na míru. Často totiž máte omezený výběr materiálů, barev i zpracování jednotlivých komponent a “na míru” jsou pak jen rozměry. U správné kuchyně na míru byste měli mít možnost si vybrat opravdu cokoliv, ať už jde o materiály nebo provedení. Samozřejmě v mezích realizovatelnosti a funkčnosti, ale i s tím by vám měl kvalitní dodavatel pomoci.

Nevýhody kuchyní na míru

Jak už bylo řečeno, hlavní nevýhodou kuchyně na míru je její vyšší pořizovací cena. S tím souvisí i delší dodací lhůta, která se kromě kapacit dodavatele odvíjí i od dostupnosti vámi žádaných materiálů.

Hotové kuchyně si snadno prohlédnete v obchodě s nábytkem a víte, co přesně si koupíte. U kuchyní na míru vás zpravidla čeká pečlivá rešerše a výběr dodavatele na základě jeho předchozích prací a referencí, což vám opět zabere čas.

Loftový projekt Vanguard, Modřany

Loftový projekt Vanguard v pražských Modřanech

Jak vyrábíme kuchyně v Syma Living

Ať už máte konkrétní představu, jak by vaše kuchyně měla vypadat, nebo jste úplně na začátku v plánování, postaráme se o váš projekt od začátku do konce. Dostanete k ruce tým profesionálů složený z bytových architektů, projektantů i řemeslníků mnoha profesí. Právě díky vlastnímu týmu 180 zaměstnanců jsme připraveni splnit jakékoliv přání.

S bytovými architekty vytvoříte 3D model interiéru kuchyně. Do detailu se budeme věnovat každému prvku pro jeho maximální funkčnost i dokonalý vzhled. Vyzkoušíte si barevné vizualizace, které vám napoví, jaký materiál a povrchová úprava s vámi budou nejvíce souznit. Samozřejmostí jsou odborné technické výkresy.

Abychom měli jistotu, že kuchyně bude perfektně fungovat, provedeme zaměření a zjistíme, které profese se postarají o ten nejlepší výsledek přípravných prací. V době, kdy se vaše vysněná kuchyně vyrábí v dílnách, již probíhají úpravy na místě: vodoinstalace, omítky i sádrokartonové podhledy jsou přichystány včas a kuchyně se může převézt na místo. Po instalaci linky i spotřebičů jsme připraveni na předání kuchyně.

Každý projekt, se kterým jsme se setkali, pro nás byl jedinečný. Design nás baví již více než 30 let a za tu dobu jsme měli možnost podílet se na celé řadě projektů. Naši zákazníci si nejčastěji přejí interiér na klíč, luxusní nábytek na míru, nebo kuchyňské linky prémiové kvality. Od zahraniční klientely jsme zvyklí na náročné požadavky, které plníme do posledního detailu. Nechte se inspirovat a projděte si naše realizace.

Přejete si nezávaznou konzultaci? Kontaktujte nás, probereme spolu možnosti, které váš prostor nabízí.

Nezávazná poptávka

Rádi s vámi probereme vaše představy o nové kuchyni, nábytku nebo interiéru.
Sociální sítě
Facebook YouTube LinkedIn
Kontaktujte nás

SYMA Production s.r.o.

+420 532 306 240
Modřická 910/71
664 48, Moravany u Brna
IČ: 26735130
DIČ: CZ26735130